"Ik vind klankschalen
iets magisch"
het ontstaan van de kloppermakerij
Mag ik me even voorstellen: Mijn naam is Ben van Schie en ik ben de uitvinder/ontwerper en maker van de professionele kloppers.
Hoe is dit ontstaan?
Rond 1980 gaf ik mijn eerste yogalessen. Een vriend van mij ging naar India en bracht voor mij twee klankschaaltjes mee waar ik heel blij mee was. Ik wilde er nog een derde bij met lagere klank, maar met de bijgeleverde klopper haalde ik er niet de lage tonen uit. Ik kocht toen voor 100 gulden een klopper die wel voldeed. Helaas raakte deze vrij snel versleten. Ik kreeg het idee om er zelf een te maken, want ik ben van nature een handige jongen. Na een paar pogingen met een oude bezemsteel is het mij gelukt. Het resultaat was verrassend goed: veel lage tonen en een volle klank.
De Ben-klopper was geboren. Maar het was nog een onvolgroeid kind.
Toen ik weer schalen ging kopen bij mijn leverancier gaf ik hem mijn zelf gemaakte klopper om uit te proberen. Hij keek kritisch naar het uiterlijk, maar hij vond de aanslag wel verassend goed. Mijn eerste afnemer was geboren, maar ik moest nog werken aan een mooiere afwerking en groter assortiment. Ik ontdekte wolvilt als ideale stof. Op de markt kocht ik wolvilt in verschillende kleuren en koos voor iedere afmeting en hardheid een eigen kleur. De stokken werden gedraaid in de houtdraaibank waardoor ze extra mooi werden en je meer grip kreeg op de stok.
Het assortiment groeide geleidelijk naar uiteindelijk 13 maten. Allemaal verschillend in formaat en gewicht. Van een bolletje van 12 gram tot een kilo voor de zware jongens. Het bleek een succes want de afnemers waren verrast wat er allemaal nog meer in hun schalen bleek te zitten. Ze hoorden klanken die ze nog nooit eerder gehoord hadden.
Het aantal aanvragen steeg en ik kon het niet meer alléén bolwerken. Een jongen kwam helpen de stoffen knippen en de kloppers maken, waarna ik zelf het moeilijke afwerken deed. Tot de dag van vandaag heb ik nog iedere week een ochtend een hulpje naast me zitten. Sinds een paar jaar is dat Talle. Zij werkt met veel plezier aan de kloppers. Dat is niet alleen nuttig, maar ook heel gezellig en ze verdient ook nog eens een leuke vergoeding. Zij blij, ik blij.
Ook mijn dochter Annelinde werkt mee aan de kloppers en alles eromheen. Met niemand kan ik zo fijn werken als met haar, maar ze helpt ook met zaken rondom de bedrijfsvoering.
Het maken van onze kloppers is arbeidsintensief werk. Het ambachtelijke werk ligt mij graag en daagt mij steeds weer uit tot innovatie. Ik vind klankschalen iets magisch en gun hen ook de beste kloppers. Dit werk is een soort ere zaak van mij geworden. Als er een klopper klaar is bekijk ik die met plezier en gepaste trots.